Ta gode bilder

Det er ikke gjort i en fart å bli god fotograf, men noen enkle tips kan gjøre bildene mye bedre. Her er et eksempel som vi skal se nærmere på, men først noen gode tips:

Foto: Vilhelm Skjærpe

Gå tettere innpå

Det beste er å ta bildet slik at du ikke får med mer enn du trenger. Du kan også beskjære bildet etterpå, men husk at du da reduserer størrelsen på bildet.

Bakgrunnen er en del av bildet

Hvis du skal ta bilde av en gjenstand er det viktig at bakgrunnen ikke ødelegger inntrykket. Bakgrunnen skal fremheve gjenstanden.

Forsiktig med blits

Hvis du bruker blits som eneste lyskilde kan resultatet bli dårlig. Skyggene blir harde, lyset blir flatt og dybdevirkningen blir dårlig. Kombiner eventuelt med dagslys eller bruk en reflektor som sprer lyset.

Komponer bildet

Tenk gjennom hvordan bildet blir best. Bruk tid når du ser i søkeren. Er bakgrunnen OK? Ser lyset bra ut? Er avstanden og vinkelen grei? Får bildet fram det beste i gjenstanden? En av de vanligste feilene er å la hovedmotivet være midt i bildet.

Søk på ”det gylne snitt” eller ”bildekomposisjon” på nettet for å lære mer om dette.

Ta mange bilder

Foto: Vilhelm Skjærpe

Det er ikke alltid lett å se på skjerm eller i søker om bildet blir bra komponert eller skarpt. Ta mange bilder, gjerne ulike, slik at du har noen å velge mellom.

Tenk farger

Dersom gjenstanden du skal ta bilde av er fargerik eller har en spesiell struktur, er det viktig at bakgrunnen fremhever dette og ikke konkurrerer med forgrunnen. En nøytral bakgrunn i sort, grå eller hvit kan ofte være et godt valg.

Bildebehandling

Dersom du har tenkt å bearbeide bildet i for eksempel Photoshop, er det lurt å ta bildet med en bakgrunn som gjør det lettere å frilegge motivet eller gjenstanden du tar bilde av. Jevn bakgrunn og god kontrast mellom bakgrunnen og gjenstanden gjør dette enklere.

Bruk et bildebehandlingsprogram til å justere bildet:

  • ta utsnitt
  • rett opp skjevheter
  • korriger fargene
  • juster eksponeringen
  • gi bildet et forståelig navn

Husk at du aldri lagrer endringer i selve originalbildet. Bruk en kopi slik at du alltid kan gå tilbake til originalen hvis du ikke er fornøyd.

Bildeserie

Så tilbake til bildet av treskjeen. Her er hvordan bildet ble til.

Ta mange bilder, det er en hovedregel. Endre på bakgrunn, lys og vinkler. Ta kopi av de beste bildene og gi dem nye navn slik at du alltid har originalen uforandret.

A

Foto: Vilhelm Skjærpe

Første forsøk. Jeg valgte hvit filt som bakgrunn. På dette bildet brukte jeg et bløtt hovedlys inn fra venstre. Som du ser ble skyggen kraftig. Dessuten vises ikke formen på skjeen godt.

B

Foto: Vilhelm Skjærpe

Her har jeg snudd på skjeen og formen begynner å komme bedre fram. Jeg har også brukt en reflektor (du kan gjerne bruke et hvitt pappstykke) slik at skyggen blir svakere.

C

Foto: Vilhelm Skjærpe

Hvorfor ikke prøve en trestruktur som bakgrunn? Ikke særlig vellykket, som du ser. Skjeen forsvinner nesten inn i bakgrunnen.

D

Foto: Vilhelm Skjærpe

Ved å snu på skjeen og gå ned på kne ble det hakket bedre, men litt kjedelig, spør du meg!

E

Foto: Vilhelm Skjærpe

Gjør noe helt annet! Bobleplast kan bli kult, kanskje? Ikke helt vellykket, men som du ser sprer bobleplasten lyset veldig fint. Derfor kan det sikkert fungere til andre gjenstander, men mønsteret i treskjeen kommer ikke godt fram.

F

Foto: Vilhelm Skjærpe

Her prøvde jeg en måte å få skjeen bort fra bakgrunnen. Stativet er enkelt å retusjere bort i et bildebehandlingsprogram. Men fortsatt syntes jeg det manglet noe.

G

Foto: Vilhelm Skjærpe

Dette gikk dårlig! Bildet er tatt med blits. Som du ser gjør det bildet flatt, skyggene er altfor harde og bakgrunnen for mørk.

H

Foto: Vilhelm Skjærpe

Bløtt lys fra venstre og litt mindre forfra. Det begynner å ligne på noe, men trestykket er altfor dominerende.

I

Foto: Vilhelm Skjærpe

Vri litt på trestykket og vips kommer skjeen bedre til sin rett. Her er det noe å bygge på!

J

Foto: Vilhelm Skjærpe

Først vil jeg ta bort litt rødt slik at trefargen blir mer naturlig.

K

Foto: Vilhelm Skjærpe

Så beskjærer jeg bildet litt …

L

Foto: Vilhelm Skjærpe

… og vasker vekk bakgrunnen i Photoshop …

M

Foto: Vilhelm Skjærpe

… og kopierer inn en detalj fra bilde F.

Ferdig!

Det tok litt tid, men resultatet ble jo bedre enn det første bildet. Eller hva syns du? Selv om det finnes regler som kan hjelpe deg til bedre bilder, er det viktig at du bruker ditt eget hode.

Eksempelet viser først og fremst at du må jobbe med motivet – bruke tid. Bruk lys, vinkel, bakgrunn, komposisjon og ikke minst fantasien din.

Lykke til!